apel pentru
ajutor
Chat online
24/7
Meniu
Sexual Assault

Agresiunea sexuală poate apărea în diferite forme, dar un lucru este constant în toate cazurile: se realizează prin constrângere, prin punerea victimei în imposibilitatea de a se apăra sau de a-și exprima voința ori profitând de această stare. Prin urmare, niciodată victima nu este vinovată.

Ce este agresiunea sexuală?

Termenul de agresiune sexuală se referă la actul de natură sexuală produs fără consimțământul victimei. Agresiunea sexuală nu implică în mod necesar atingerea fizică a victimei, acest lucru putând fi realizat inclusiv prin transmiterea de materiale video cu conținut sexual.
Unele forme de agresiune sexuală pot include:

  • Mângâieri sau atingeri nedorite cu conotație sexuală, fie și introducerea unui deget în cavitatea bucală;
  • Forțarea unei victime la acte de natură sexuală, cum ar fi penetrarea agresorului;
  • Obligarea victimei la urmărirea acțiunii de masturbare a agresorului sau expunerea victimei la organele genitale ale agresorului.

PERICOL

Mai mult de o treime dintre victimele violurilor și jumătate dintre femeile victime ale altor infracțiuni sexuale din Marea Britanie, inclusiv grooming, hărțuire și exploatare sexuală, au sub 16 ani. Fetele cu vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani sunt cel mai des victimele violurilor sesizate, conform www.rainn.org. În România, astfel de statistici nu sunt disponibile încă. 

Ce este violul?

Violul este o formă de violență sexuală gravă. Termenul „viol“ este folosit ca definiție legală pentru raportul sexual, actul sexual oral sau anal realizat prin constrângere, prin punerea victimei în imposibilitatea de a se apăra sau de a-și exprima voința ori profitând de această stare. Mai exact, presupune penetrarea vaginului, anusului ori gurii unei persoane fără consimțământul acesteia.

Ce este constrângerea?

Constrângerea nu se referă întotdeauna numai la puterea fizică, ci și la autoritatea agresorului sau la profilul manipulator al acestuia. Agresorii sexuali pot folosi constrângerea emoțională, psihologică sau manipularea, inclusiv prin dezvoltarea unei relații apropiate cu victimele lor.
Unii agresori folosesc amenințări pentru a induce frică, atât pentru viața victimei, cât și pentru siguranța persoanelor apropiate.

Cine sunt agresorii sexuali?

Majoritatea agresorilor sexuali sunt persoane din anturajul victimelor. Studiile curente arată că opt din zece agresiuni sexuale sunt comise de o persoană cunoscută victimei. 

De cele mai multe ori, agresorii folosesc tocmai relația de încredere generată de statutul lor sau de un istoric pe care aceștia îl au cu victima și care nu este neapărat de natură romantică. 

Agresorul poate fi un coleg de clasă, un vecin, un prieten, o cunoștință, însă nicio situație de intimitate sau alte acte din trecut, cum ar fi sărutul, nu presupun consimțământul pentru un act sexual viitor.

În alte cazuri, este posibil ca victima să nu-l cunoască deloc pe agresor, iar acest tip de violență sexuală poate avea loc în mai multe moduri. În România, judecătorii țin cont de aceste aspecte în stabilirea pedepselor aplicate pentru comiterea acestor tipuri de infracțiuni, analizând toate circumstanțele agravante posibile sau circumstanțele personale ale agresorului. 

Forme ale violului:

  • Violul ca atac fulgerător: atunci când agresorul acționează rapid și brutal, fără a cunoaște victima, de obicei noaptea, într-un loc public;
  • Violul la prima întâlnire: atunci când un prădător sexual se apropie de victimă și încearcă să-i câștige încrederea flirtând, ademenind-o într-un spațiu sau mediu unde, prin constrângere, are loc violența sexuală;
  • Violul prin efracție: atunci când un străin pătrunde în casa victimei pentru a comite infracțiunea. 

Victimele agresiunilor sexuale se învinuiesc adesea că s-au comportat într-un mod care l-a încurajat pe agresor. Este important să înțelegem că victima nu este niciodată de vină pentru acțiunile unui prădător sexual. Indiferent de gradul de participare, aceasta nu își pierde statutul de victimă.

Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: suport@visromania.eu

Poveștile supraviețuitorilor

Oferiți speranță supraviețuitoarelor violenței sexuale. Donația dumneavoastră le poate oferi un sprijin esențial și le poate ajuta să se vindece. Donați astăzi pentru cauza noastră.

Obțineți ajutor

Oferiți speranță supraviețuitoarelor violenței sexuale. Donația dumneavoastră le poate oferi un sprijin esențial și le poate ajuta să se vindece. Donați astăzi pentru cauza noastră.

Linia națională de asistență telefonică pentru agresiuni sexuale.

Dacă sunteți o victimă sau ați fost victima violenței sexuale, suntem pregătiți să vă ajutăm. Sprijinim victimele și căutăm să obținem dreptate pentru toți.

sau sunați la