Ce presupune consimțământul
Chiar dacă definiția legală a consimțământului poate varia în funcție de circumstanțe, conceptul general rămâne mereu același: consimțământul este un proces continuu de discutare a limitelor și de delimitare a lucrurilor cu care fiecare este confortabil. Vom explica mai jos care este rolul consimțământului în viața de zi cu zi.
Ce este consimțământul?
Consimțământul reprezintă înțelegerea dintre participanți pentru a întreține relații sexuale. Consimțământul ar trebui să fie clar și liber exprimat. Exprimarea verbală, afirmativă, a consimțământului poate ajuta partenerii să-și înțeleagă și să-și respecte reciproc barierele și limitele.
Persoanele minore, persoanele care sunt sub influența alcoolului sau a drogurilor, persoanele adormite sau inconștiente, nu își pot exprima consimțământul. Dacă cineva acceptă să participe la o activitate sub presiunea amenințărilor sau a intimidărilor, nu este considerat consimțământ deoarece nu a fost exprimat în mod liber. Dinamica inegală a puterii, de exemplu, implicarea în activități sexuale cu un angajat sau cu un student, înseamnă de asemenea că nu poate fi acordat consimțământul în mod liber.
Cum funcționează consimțământul?
Atunci când ești implicat/ă într-o activitate sexuală, consimțământul înseamnă comunicare. Și ar trebui să fie discutat de fiecare dată, pentru orice tip de activitate. Atunci când cineva își exprimă consimțământul o dată pentru o anumită activitate, nu înseamnă că acea persoană și-a dat consimțământul și pentru alte activități sau pentru repetarea respectivei activități în viitor. De exemplu, acceptarea unui sărut nu înseamnă și permisiunea de a fi dezbrăcat. Întreținerea de relații sexuale cu o persoană nu înseamnă acceptul de a întreține alte relații sexuale în viitor. Este important ca partenerii să-și exprime așteptările și să hotărască anumite limite de fiecare dată înainte de a întreține relații sexuale.
Poți să te răzgândești oricând
Consimțământul poate fi retras oricând dacă cineva se simte inconfortabil. O metodă prin care poți face asta este să-i spui clar partenerului că nu te mai simți confortabil cu o anumită activitate și că îți dorești să se oprească. Retragerea consimțământului poate fi dificil de exprimat verbal, astfel încât indiciile nonverbale pot fi și ele folosite pentru a transmite acest mesaj. Cea mai bună metodă pentru a te asigura că persoana implicată se simte confortabil cu o anumită activitate sexuală este să discutați despre ea, să verifici periodic și să te asiguri că și-a exprimat consimțământul înainte de a începe fiecare activitate.
Ce este consimțământul entuziast?
Consimțământul entuziast este un nou mod de a înțelege consimțământul și se concentrează pe exprimarea pozitivă. Cu alte cuvinte, consimțământul entuziast înseamnă prezența unui „Da“ în loc de absența unui „Nu“. Consimțământul entuziast poate fi exprimat verbal sau prin indicii nonverbale, cum ar fi limbajul corpului, zâmbet, menținerea contactului vizual sau mișcări aprobatoare ale capului. Prezența acestor indicii nu înseamnă neapărat oferirea consimțământului, dar ele reprezintă detalii suplimentare care să reflecte acest lucru. Cu toate acestea, de fiecare dată este necesar să se confirme verbal acceptul. Cea mai importantă parte a consimțământului, fie el entuziast sau nu, este să te consulți periodic cu partenerul pentru a te asigura că sunteți încă pe aceeași lungime de undă.
Consimțământul entuziast poate fi exprimat prin:
- Solicitarea permisiunii înainte de a schimba tipul sau intensitatea actului sexual cu fraze de genul „Este acest lucru ok?“;
- Confirmarea faptului că există interes reciproc înainte de a iniția un contact fizic;
- Informarea partenerului despre faptul că vă puteți opri oricând;
- Asigurarea periodică a faptului că partenerul se simte confortabil prin întrebări de genul „Încă este ok acest lucru?“;
- Transmiterea feedback-ului pozitiv;
- Acceptarea explicită a anumitor activități prin fraze afirmative cum ar fi „Da“ sau „Sunt dispus să încerc“.
- Folosirea indiciilor fizice pentru a-i transmite partenerului că te simți confortabil să continui anumite activități.
Notă: Răspunsurile fizice ale corpului, cum ar fi erecția, lubrifierea, excitarea sau orgasmul sunt involuntare și nu înseamnă că îți exprimi consimțământul pentru o anumită activitate. Uneori, făptuitorii se vor folosi de apariția acestor reacții fizice pentru a face victima să păstreze secret atacul sau pentru a minimiza experiența negativă a acesteia prin folosirea frazelor de genul „Știi că ți-a plăcut“. Niciodată o reacție fizică a corpului nu reprezintă acordarea consimțământului. Dacă ai fost abuzat/ă sau agresat/ă sexual, nu este vina ta.
Consimțământul nu se exprimă prin:
- Refuzul agresorului de a accepta o opoziție din partea victimei exprimată verbal;
- Un partener care nu răspunde, este detașat sau vizibil supărat;
- Asumarea faptului că purtarea anumitor haine, flirtatul sau un sărut reprezintă o invitație la a întreține relații sexuale;
- O persoană care are sub vârsta legală la care își poate exprima consimțământul;
- O persoană în stare de incapacitate din cauza consumului de alcool sau droguri;
- Folosirea intimidărilor sau a amenințărilor pentru a întreține relații sexuale;
- Asumarea faptului că dacă ai întreținut relații sexuale cu o persoană în trecut, aceasta a consimțit și pentru relații sexuale viitoare.
Dacă vrei să vorbești despre violența sexuală cu cineva pregătit să te ajute, trimite un mesaj la: suport@visromania.eu
Oferiți speranță supraviețuitoarelor violenței sexuale. Donația dumneavoastră le poate oferi un sprijin esențial și le poate ajuta să se vindece. Donați astăzi pentru cauza noastră.
Oferiți speranță supraviețuitoarelor violenței sexuale. Donația dumneavoastră le poate oferi un sprijin esențial și le poate ajuta să se vindece. Donați astăzi pentru cauza noastră.
Oferiți speranță supraviețuitoarelor violenței sexuale. Donația dumneavoastră le poate oferi un sprijin esențial și le poate ajuta să se vindece. Donați astăzi pentru cauza noastră.
Dacă sunteți o victimă sau ați fost victima violenței sexuale, suntem pregătiți să vă ajutăm. Sprijinim victimele și căutăm să obținem dreptate pentru toți.